Așa cum în România se poate efectua ITP unui vehicul înmatriculat într-un alt stat (în cadrul reprezentanțelor RAR) și vehiculele înmatriculate în România pot efectua ITP în unele țări membre ale Uniunii Europene în baza legislației naționale a acelor țări, fără însă a implica recunoașterea acesteia de către state membre terțe, nefiind posibilă astfel nici recunoașterea în România.
Astfel, din punct de vedere practic, cei aflați în această situație trebuie să se intereseze la nivelul autorităților statului unde se află vehiculul a cărei ITP expiră sau chiar în cadrul unor stații autorizate de ITP din acel stat membru, dacă se poate efectua ITP la vehicule înmatriculate în alte state membre, cu eliberarea documentelor legale doveditoare.
De asemenea, ar fi util să se solicite informații și la societatea de asigurări unde este asigurat vehiculul în cauză cu privire la recunoașterea acestor ITP în cazul implicării acestuia în evenimente rutiere.
Trebuie precizat faptul că, în cazul expirarii ITP, în conformitate cu prevederile OUG 195/2002 privind circulația pe drumurile publice cu modificările și completările ulterioare se suspendă de drept înmatricularea vehiculului respectiv. Pentru eventuale clarificări referitoare la acțiunea de suspendare a înmatriculării, puteți să vă adresați Direcției Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor sau I.G.P.R. – Direcția Rutieră din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.
Având în vedere faptul că la acest moment dat nu există o soluție europeană agreată și general valabilă cu privire la efectuarea ITP, la revenirea în România vehiculul va trebui să fie supus efectuării ITP în cadrul unei stații autorizate sau a unei reprezentanțe teritoriale RAR, în baza legislației naționale, deoarece vehiculul respectiv nu va figura înregistrat cu ITP valabilă în baza națională de date (cu toate implicațiile legale) chiar dacă dovada privind efectuarea ITP emisă de alt stat membru este încă în termen de valabilitate.