Inspectorii RAR au urmărit supravegherea eficientă a pieţei de gen şi garantarea unui nivel ridicat în siguranţa circulaţiei.
Registrul Auto Român, prin Departamentul Supraveghere Piaţă, a desfăşurat, anul trecut, 5.772 de acţiuni de control la operatorii economici de pe piaţa auto naţională. Acestea s-au finalizat prin 4.359 de documente de control, întocmite la operatorii economici care desfăşoară activitate comercială de distribuţie de componente auto, la prestatorii de servicii de reparaţii auto, modificări constructive, dezmembrări auto, la staţiile ITP şi atelierele de verificare şi reparare tahografe şi limitatoare de viteză, precum şi la operatorii economici care montează, verifică şi repară instalaţii de alimentare cu GPL.
În urma controalelor s-au aplicat sancţiuni contravenţionale în valoare de 2.107.200 lei şi 1.625 de sancţiuni complementare (opriri de la comercializare, suspendări de activitate).
Concret, acţiunile au vizat următoarele:
– 213 controale desfăşurate la operatorii economici care comercializează, montează sau repară instalaţii GPL, în urma cărora s-au dispus sancţiuni contravenţionale în valoare de 61.000 lei.
– 955 de acţiuni de control la operatorii economici care introduc şi distribuie echipamente şi componente auto. În urma acestor verificări au fost oprite de la comercializare componente auto necertificate / neconforme în valoare de 434.832 lei.
– acţiunile de control desfăşurate la 2.915 operatori economici care efectuează activităţi de reparaţii, reglare şi reconstrucţie a vehiculelor rutiere, precum şi dezmembrări auto, s-au finalizat cu aplicarea de sancţiuni contravenţionale în valoare de 1.513.000 lei.
– au fost verificate 268 de societăţi care desfăşoară activităţi de inspecţie tehnică periodică, în urma cărora s-au dispus sancţiuni contravenţionale în valoare de 307.000 lei şi s-au anulat peste 150 de certificate de atestare a inspectorilor tehnici
– în urma controalelor desfăşurate la operatorii economici care prestează activităţi de verificare a tahografelor şi/sau limitatoarelor de viteză s-a dispus sancţionarea a 75 de societăţi, cu amenzi în valoare de 72.500 lei. Suplimentar s-a luat măsura suspendării activităţii acestora, pentru nerespectarea reglementărilor tehnice de efectuare a verificărilor tahografelor şi limitatoarelor de viteză.
Ca urmare a activităţii intense de disciplinare a pieţei de profil, desfăşurate de inspectorii Departamentului de Supraveghere Piaţă, şi ca o confirmare a eficienţei acţiunilor de control desfăşurate de către aceştia, pe parcursul anului 2015 s-au înregistrat 1.972 de solicitări de autorizare, a activităţilor de reparaţii auto.
Biroul de Informare, Comunicare şi Relaţii cu Mass-Media
Comunicatul de presă a fost publicat în data de 29/03/2016